Lähtökohtana on tukea itsenäisen uransa alkuvaiheissa ja omaa tutkimusryhmää perustamassa olevia tutkijoita. Projektiapuraha myönnetään kolmivuotisena ja sen suuruus on 200 000 euroa, josta 1/3 tulee vuosittain käytettäväksi (vuosittaisten kulujen ei tarvitse kuitenkaan olla täsmälleen 1/3 kokonaisrahoituksesta). Projektiapuraha on kaikille samansuuruinen (200 000 €), eikä projektirahoitusta voi hakea muun suuruisena. Projektirahoitusta ei voi myöskään hakea lyhyemmäksi ajaksi kuin kolmeksi vuodeksi. Projektihakemus arvioidaan hankkeen tieteellisen merkityksen, uutuusarvon, lähestymistapojen sekä hakijan näyttöjen ja osaamisen perusteella.
Projektiapurahaa voi budjetoida tutkijoille apurahoina ja/tai palkkoina.
Mikäli projektiapurahaa käytetään tutkijoiden henkilökohtaisiin apurahoihin, voi säätiö maksaa ne suoraan tutkijoille (apurahoihin tulee sisällyttää lakisääteisen eläkevakuutusmaksun osuus n. 13 % apurahan määrästä; lisätiedot: www.mela.fi).
Sen osan projektiapurahasta, joka käytetään palkkakuluihin tai muihin tutkimuksesta aiheutuviin kuluihin, pitää kulkea hakijan yliopiston/laitoksen maksatusjärjestelmän kautta. Yleiskustannuslisäosuus voi olla enintään 15 % yliopiston/laitoksen kautta kiertävästä osuudesta. Yleiskustannuslisät voi tarvittaessa sisällyttää projektin kustannuksiin.
Projektiapurahan hakijan/vastuullisen tutkijan tulee projektirahoitusta/ryhmän jäseniä suunnitellessaan ottaa huomioon säätiön säännöt, joiden mukaan rahoitusta myönnetään suomenkielisten tutkijoiden tieteelliseen tutkimustyöhön. Pääsääntöisesti tämä koskee myös tutkimusryhmän jäseniä. Mikäli tutkimusryhmässä työskentelevän äidinkieli on muu kuin suomi, voidaan apurahaa maksaa, jos hän toimii perusteiltaan suomenkielisessä tutkijayhteisössä (suomenkielisessä yliopistossa tai tutkimuslaitoksessa) ja on lisäksi integroitunut siihen kiinteästi. Tällaiselta tutkijalta voidaan edellyttää, että hän hallitsee suomen kieltä niin hyvin, että tulee sillä toimeen ja kykenee kommunikoimaan myös tutkijayhteisössä suomen kielellä. Yleensä voidaan myös edellyttää, että tutkija asuu pysyväisluonteisesti Suomessa.
APURAHOJEN VERKKOPALVELU JA SÄHKÖINEN HAKEMUSLOMAKE
Projektiapurahaa voi hakea 15.1.–15.2. välisenä aikana apurahojen verkkopalvelun kautta täyttämällä sähköinen hakemuslomake ja lähettämällä se liitteineen säätiön käsiteltäväksi. Käsiteltäväksi ei oteta sähköpostilla tai postitse lähetettyjä hakemuksia. Hakupalvelu sulkeutuu hakuajan päättyessä 15.2. klo 23:59:59 (Suomen aikaa). Verkkopalveluun kirjaudutaan henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai käyttäjätunnuksella.
Päähakijana voi olla vain yksi vastuullinen tutkija. Projektihakemukseen ei liitetä lausuntoja. Hakemuslomake täytetään suomeksi; liitteet voivat olla suomen- tai englanninkielisiä.
Hakemuslomakkeen täyttöohjeet
Hakemuslomakkeeseen tulee liittää vapaamuotoinen tutkimussuunnitelma (enintään 5 sivua), kustannusarvio sekä hakijan ansioluettelo ja julkaisuluettelo viideltä viimeiseltä vuodelta.
Hakemuksen liitteet
PÄÄTÖKSET
Päätökset myönnettävistä projektiapurahoista tehdään hakuvuoden kesäkuun loppuun mennessä. Projektiapurahan käytön voi aloittaa aikaisintaan hakuvuoden syyskuun alusta alkaen.
TIEDUSTELUT, TEKNINEN TUKI
Hakemuksia koskeviin tiedusteluihin vastataan säätiön toimistossa sähköpostitse osoitteessa apurahat@emilaaltonen.fi tai puhelimitse 03 222 0401.
Järjestelmän käyttöön liittyvissä teknisissä kysymyksissä auttaa tekninen tuki: hakemustuki@datalink.fi.
TIETOSUOJA
Hakijan antamien tietojen käsittelystä ja niiden rekisteröimisestä saa tietoa säätiön Tietosuojaselosteesta.